Lehet Más Óbuda és Békásmegyer

Lehet Más Óbuda és Békásmegyer

Az LMP tiltakozik a közvetlenül a Duna - partra tervezett mobilgát ellen!

2013. február 23. - Bp3 LMP

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a kormány a Római-parti árvízvédelmi védmű megvalósításával kapcsolatos közigazgatási hatósági eljárásokat. Ilyenek a vízügyi, környezetvédelmi, területrendezési és általános építésügyi hatósági eljárások. A hatósági döntések fellebbezésre való tekintet nélkül végrehajthatók!!

Ezzel az átgondolatlan tervvel örökre elpusztítanák Budapest egyik utolsó természet közeli partszakaszát. Az LMP tiltakozásának ad hangot és javasolja a Fővárosi és a III. kerületi  önkormányzatnak, hogy álljon el ettől a tervtől és tegyék védetté ( ezt ők megtehetik  ) e területen ezt a partszakaszt.

A Római – part a Duna hullámteréhez tartozik. A magántulajdonú telkek egyre nagyobb hányadán épülnek lakáscélú épületek, társasházak e hullámtéren. A telkek befektetői felelőtlenül és sokszor szabálytalanul építkezők tudták, hogy hova építkeztek, de ennek ellenére ők és az új lakosok is egyre hangosabban követelték a terület árvízmentesítését a Fővárostól. Az LMP állása az, hogy gát kell, de nem mindegy hogy hol lesz! A 2002-es és 2006-os rekord magasságú dunai árvíz bebizonyította az ártérre települőknek, hogy ez igenis a Duna ártere, amelynek határai a Nánási út - Királyok útja  tengelyében létesített nyúlgát jelöl ki. Ez védte illetve mind a mai napig védi meg a Csillaghegyi lakosokat az árvíztől. Igaz még ez sem felel meg az I.fokú árvízvédelmi vonallal szembeni követelményeknek a nagy dunai árvizek esetében homok zsákolni kell, ha úgy hozza a sors.

Az LMP álláspontja az, hogy a mobilgát ne közvetlenül a part mentén húzódjon, mert ezzel eltűnne az ártéri erdő több száz éves pótolhatatlan öreg fákkal egyetemben, valamint eltűnne a Római–part százéves hangulata is. A mobil gátat lehetne a parti ingatlanok kerítésének vonalában meghúzni vagy a mostani fővédvonalat tovább fejleszteni, így az sokkal jobban a „tájba illesztett” módon, kevésbé zavaróan tudna megvalósulni és nem gyalulná le a fövenyes part spontán a limányban nőtt galéria erdeit, facsoportjait. Ez többszörösen tisztességesebb eljárásnak tűnik, mint a közpénzből épülő, de magánérdekeket szolgáló mobilgát a part vonalában és ugyanakkor védené majdnem a teljes ingatlanállományt is. Egy közelmúltban épített minta is van már rá, a Piroska utcai volt ÁB üdülő kerítése ilyen, amely valóban kerítésnek álcázott megerősített acél pillérekkel, de árvíz idején beilleszthető alumínium betétekkel van ellátva.

Az LMP támogat minden olyan kezdeményezést, ami Budapest utolsó természetes partszakaszának védelmét és megóvását célozza meg.

 

Burján Ferenc

III.kerületi LMP

A bejegyzés trackback címe:

https://bp3lmp.blog.hu/api/trackback/id/tr865100704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása