Lehet Más Óbuda és Békásmegyer

Lehet Más Óbuda és Békásmegyer

Választási programunk egy tiszta és megújuló III. kerületért

2014. szeptember 26. - Bp3 LMP

Kedves Választópolgárok, Kedves Kerületi Lakosok!

A blogunkon olvashatják a Lehet Más a Politika Budapest III. kerületi programját.

 

Megújuló Óbudát, Tiszta Békásmegyert!

Óbuda-Békásmegyer Budapest egyik legnagyobb és legnépesebb kerülete. Kicsiben megtalálható itt az egész város: van ódon óvárosunk, pezsgő lakótelepeink, hegyvidékünk, kertvárosaink és zöld vízpartunk. Az LMP már 2010 óta aktívan kiveszi részét a helyi ügyekben és próbálja élhetőbbé és vonzóbbá tenni a főváros északi kapuját. Ezek elérésére javítani szeretnénk a tömegközlekedésen, csökkentenénk az átmenő forgalmat, csökkentenénk a főutak mentén állandósult zajt és levegőszennyezést is. A lakótelepeken felújítanánk a teljes úthálózatot, a kerület Duna-partját visszaadnánk az itteni lakosoknak, turisztikai fejlesztéseket hajtanánk végre. Velünk Óbuda és Békásmegyer lenne a bicikliutak, a zöld mezők, a szociális gondoskodás és a tiszta környezet mintakerülete.

program kep 05.jpg

 

KÖZLEKEDÉS

 

Levegővédelem és zajvédelem

Csökkentjük a közúthálózat Budapest-centrikusságát. A 10-es és a 11-es főút összekötését támogatjuk, ám a nyomvonal meghatározásában maximális beleszólási lehetőséget kell adni az érintett lakosságnak. Célunk, hogy csökkenjen a 10-es és 11-es főút átmenő forgalma és ennek érdekében, amennyire lehetséges, el kell terelnünk a kamionforgalmat a Szentendrei útról az M0-s körgyűrűre.

Javasoljuk a HÉV, a 11-es főút vonalán és a forgalmas utak mellett - így a Szentendrei út sűrűbben lakott szakaszain - a lakosok által már évek óta igényelt zajvédő falak kiépítését. Fejlesztjük a békásmegyeri és kaszásdűlői, valamint aquincumi lakótelepek közlekedési csatlakozásait is. Kiépítjük a Békásmegyeri lakótelep két oldalának összekapcsolását szolgáló gyalogos és biciklis felüljárót is.

A kerületben kerékpártárolókat és a peremen új új P+R parkolókat építünk, ezzel párhuzamosan a két legfontosabb közlekedési útvonalát fejlesztjük: a HÉV sűrűbben közlekedik majd, az autóbusz járatok igazodnak a lakossági igényekhez és jobb átszállási lehetőséget építünk ki a vasúti vonal mentén is, így megadva a lehetőséget, hogy a kerület lakosai gyorsabban érjék el Budapest belvárosát.

A lakóövezetekben, az oktatási intézmények környékén kiterjesztjük  a 30 km/h-s övezeteket, továbbá helyi igény esetén támogatjuk fekvőrendőrök kihelyezését, figyelembe véve természetesen a teljes lakosság igényét.

Úthálózat javítása, fejlesztése

program kep 02.jpgJavasoljuk, hogy a kerületben megmaradt földutakat, a zöldterületeket leszámítva hozzák megfelelően borított állapotba az úthálózatot. Elengedhetetlennek tartjuk a járdaszegények folyamatos cseréjét, felújítását a kerületben és ezt fogjuk szorgalmazni. Célunk, hogy a következő 5 évben minden szükséges útfelújítást elvégezzünk az önkormányzati utakon. A jelenlegi állapot elfogadhatatlan, esővíz-elvezető csatorna hiányában például a környező házak pincéibe, telkeibe folyik be évtizedek óta az esővíz. Célunk ezért, a kerület, kiemelten a Hegyvidék teljes csatornázottságának elérése, illetve a vízelvezető árkok kiépítése.

Kerékpározás ösztönzése – használható kerékpárutakat!

A jelenlegi kényelmetlen, kanyargós utakat keresztező nyomvonal nem megfelelő a kerékpárosok többségének, ezért a kerékpárutakat rövidtávon és sürgősen fejleszteni kell.

Kamerával őrzött kerékpártározókat építtetünk a HÉV és vasúti megállókba, közlekedési csomópontokba, a jelentősebb közintézményekhez és szabadidős létesítményekhez.

 

ÉLHETŐ KERÜLET

 

Épületek és lakótelep-rehabilitáció

program kep 01.jpgA panelprogramokat jó kezdeményezésnek tartjuk, amelyek megfelelően integrálják a szolidaritás és az ökológiai fenntarthatóság követelményeit, hisz a csökkenő energiahasználat Földünknek és a pénztárcánknak is kedvez. Ezért javasoljuk ezen programok kiterjesztését, és a rendelkezésre álló források bővítését. Fűtéskorszerűsítésre, szigetelésre van szükség az egész kerületben. A jelenlegi panelprogramot ki kell bővíteni. Adókedvezménnyel ösztönöznénk a lakossági energiahatékonysági felújításokat, miközben szigorúbb épületenergetikai szabványokat vezetnénk be. Támogatást biztosítanánk a családi házak energiahatékonysági felújítására és a megújuló energiák használatára.

Közterületek fejlesztése – élhető köztereket

Célunk sétálóutcák, autómentes új városközpontok, forgalomcsillapított területek kialakítása, növelése. Javasoljuk a Bécsi út és a Kolossy tér egyes részeinek autómentessé tételét, különös tekintettel a Promenád beruházásra és a kezdődő villamosfelújításra. Első intézkedéseink egyike lesz a kerületi közterületek rendbetétele.

Prioritásunk a kulturált gyalogos elérhetőség kialakítása az Óbudai-szigethez, az Auchan bevásárló központhoz. A Békásmegyeri piac felújítása az egyik fő prioritásunk, ahol új és korszerű, többfunkciós csarnokot építenénk. Támogatjuk a csillaghegyi szolgáltatóház megépítését, illetve a csillaghegyi városmag kialakítását. Halaszthatatlan a kerületi játszóterek számának növelése, a játszóterek fejlesztése. A kerület teljes területén fejlesztenénk a közvilágítást, különösen a jelenleg hiányos területeken.

A közbiztonság növelése nem csak az itt élők, de a kerületben dolgozók, a kerületben vállalkozók életét tenné biztonságosabbá. Ezért minden HÉV és buszmegálló azonnali térfigyelő rendszert kap, valamint folytatjuk a még be nem fejezett lakóövezeti térfigyelés kiépítését.

Zöld területek fejlesztése, védelme

program kep 09.jpgFeladatunk a Római part, a csillaghegyi Duna-part fejlesztése és zöldterületeinek védelme, a színvonalas vendéglátás ösztönzése, az infrastruktúra, sportélet fejlesztése, a közösségi szellem erősítése. A kerületben maximálisan támogatjuk a szelíd turizmus (vízisport- és kerékpár-turizmus) ösztönzését. Ennek érdekében bővítenénk és fejlesztenénk a Duna-parti sétányt és a kerékpárutat. A kerület teljes Duna szakaszán ki kell építeni a folyó-menti sétányt és ettől fizikailag is elválasztani a bicikliutat, gondolva elsősorban a biztonságra.

Javasoljuk és támogatjuk egy nagy közösségi tér kialakítását a Gázgyár területén. Támogatjuk továbbá a turista és sétautak fejlesztését, természetvédelmi és egyéb erdős területeken, például a Hármashatár-hegyen. Elodázhatatlan a Mocsáros-dűlő rehabilitálása, a védett növény- és állatfajok megmentése, védetté nyilvánítása. Támogatjuk a Parlagfű-mentesítést a kerület zöld területein, ám a vegyszeres irtás helyett azt igazságos közmunkával is elláthatnák.

Hulladékkezelés

Fejlesztenénk, könnyebben elérhetővé tennénk az elektronikai hulladékok, veszélyes hulladékok rendszeres ingyenes begyűjtését.

Fel kell számolnunk az illegális hulladéklerakást a kerületben. Az illegális hulladék-lerakókat fel kell derítenünk, vissza kell szorítanunk és fel kell számolnunk. Anyagilag kell ösztönöznünk a házi zöldhulladék kezelését, a komposztálást. Fontos továbbá kutyapiszok-gyűjtő szemetesek kihelyezése a kerületben, és általában a hulladékgazdálkodással kapcsolatos ismeretterjesztés/oktatás a kerületi tanintézményekben. A kerületi honlapon olyan felületet működtetnék, ahol bárki bejelentheti az illegális szemétlerakókat.

Árvízvédelem

Célunk Római part, a csillaghegyi Duna-partárvízvédelemének környezetbarát kezelése a jelenlegi funkciók (rekreációs, vízi-sport) megtartása mellett. Halaszthatatlannak tartjuk egy védelmi rendszer kiépítését, de ezt nem közvetlenül a Duna-part vonalában, hiszen a több ezer kivágott fa megszüntetné a Római-part faunáját ezzel nagy károkat okozva a kerület egészének. Ezzel párhuzamosan szükséges az árvédelem javítása a Hajógyári sziget beépített területein is.

Az árvízvédelem kérdése sokkal bonyolultban, azonban elhibázott döntésnek tartjuk, hogy a Római-part védmű-projektje átkerült fővárosi hatáskörbe. A fővárostól független mindenképpen népszavazást írnánk ki a témát illetően, az érintett lakosságot kérdeznénk meg a lehető megoldási javaslatokról. Csak velük együtt és az ő bevonásukkal lehet az életüket befolyásoló építkezésekről dönteni.

EGÉSZSÉGES ÉS SZOCIÁLISAN
ÉRZÉKENY KÖZÖSSÉG

 

Szociális kérdések - esélyegyenlőség – egészségügy

Célunk egy egészséges, lég- és egyéb szennyezéstől mentes kerület! Kerületi programokat indítanánk az egészségmegőrzés, megelőzés és egyéb ismeretek növelésére. Támogatjuk a helyi szűrőprogramok bővítését.

Ösztönöznénk, támogatnánk a kerületi sportéletet, kiemelten a nagy hagyományú vízi-sport életet. Javasoljuk, hogy a helyi közterületeken, buszokon lévő reklámfelületeket a helyi közfeladatot ellátó civil és sportegyesületek, bizonyos keretekig ingyen használhassák.

Célunk a teljes akadálymentesítés a kerületben. Első lépésben megteremtenénk a babakocsival és kerekesszékkel megközelíthető HÉV megállókat, rövid távon mindegyik szerelvényen egy-egy kocsit alakítanánk át akadálymentesre, majd a fővárossal, a BKK-val és a vonalon lévő településekkel együttműködve felújítanánk a teljes járműparkot, akadálymentesítve azokat. Azt gondoljuk, hogy egy kísérleti jelleggel felújított szerelvény nem tudja kielégíteni a kerületi lakosság igényét és a III. kerületiek többet érdemelnek ennél!

Véleményünk szerint a hajléktalanság nem közrendvédelmi, hanem lakhatási-szociális probléma. Feladatunk a Mocsárosban és a hegyvidéken lakó hajléktalanok segítése, sorsuk rendezése. A jogszabály szerint minden önkormányzatnak fenn kell tartania hajléktalanszállót vagy nappali melegedőt, nem lenne ez másképp itt sem, természetesen ellenőrzött körülmények között. Támogatjuk és kiterjesztenénk az utcai szociális munkát. A közmunka program keretében a játszóterek és a járdák takarítását, a parlagfűmentesítést és a partszakasz karbantartását végeznénk.

Célunk, hogy a kerületi közintézményekben (bölcsőde, óvoda, iskolák, idősotthonok) fokozatosan csak megbízható, vegyszermenetes, bio zöldséget és gyümölcsöt használjanak a menzán, azokból rendeljenek ételt, ezeket pedig lehetőség szerint a kerületi termelőktől, vállalkozóktól szerezzék be.

A KULTÚRA KÖZPONTJA

 

Kultúra

Fontosnak tartjuk a helyi intézmények, rendezvények, társulatok (Óbudai Társaskör, Óbudai Művelődési Központ, Békásmegyeri Közösségi Ház, Csillaghegyi Közösségi Ház, Óbudai Nyár) támogatását, fejlesztését és patronálását.

Támogatjuk a Sziget fesztivált, annak kulturális sokszínűségét, ugyanakkor véleményünk szerint a szervezőknek lényegesen többet kellene fejleszteni a Hajógyári Szigetet. Javasoljuk, hogy a kerület álljon ki azért, hogy a Sziget szervezői futópálya építésével, a közművek felújításával, intenzív parkosítással, fokozatos közvilágítási rendszer kiépítésével kompenzálják a terület használatát.

Kulturális örökségek megfelelő gondozása

program kep 08.jpgCélunk a kerület kulturális idegenforgalmi szempontú fejlesztése. Feladatunk a Gázgyári terület teljes megtisztítása a szennyezésektől, mielőtt az tovább terjed. Fontos az épületek felújítása; a területen közösségi tér kialakítása, új területhasználati lehetőségek vizsgálata.

Prioritásaink továbbá, az Aquincumi Múzeum fejlesztése és az antik emlékek ápolása a kerületben; a Zichy-kastély további rendbetétele, a helyszínen állandó múzeum és színház kialakítása; a Hadriánus palota feltárása, közkinccsé tétele és a megmaradt Római parti csónakházak műemléki védelem alá vonása.

 

A III. kerületi LMP egy megújuló Óbudát és egy tisztább, élhetőbb Békásmegyert szeretne. A III. kerületi LMP nem a különböző politikai tömörüléseknek, átváltozó politikusoknak és haszonlesőknek kínál szövetséget. A III. kerületi LMP a választókkal, az itt élőkkel és itt dolgozókkal, az itteni vállalkozókkal kíván szövetségre lépni, hogy több év után saját kerületünk is elinduljon egy tisztább úton!

Ehhez kéjük választóink szavazatát, ehhez kérjük a III. kerületiek támogatását 2014. október 12-én, az önkormányzati választásokon!

Az LMP III. kerületi
területi szervezetének nevében:

Gál József
polgármesterjelölt

Képek forrása: panoramio.com

A bejegyzés trackback címe:

https://bp3lmp.blog.hu/api/trackback/id/tr136733935
süti beállítások módosítása