Lehet Más Óbuda és Békásmegyer

Lehet Más Óbuda és Békásmegyer

A pénztárgéptörvény élesítése előtt a kormány igazán megkérdezhetett volna egy könyvelőt...

2014. február 11. - Bp3 LMP

...arról, hogy hogyan működik a kisvállalkozások adózása. Úgy tűnik, ugyanis, hogy fogalmuk sincs róla.
Van egy úgynevezett „alanyi áfamentes” kategória, ezek az igazán kis forgalmú, évi maximum 6 millió forint forgalmat elérő üzletek, akik a hasznuk után nem fizetnek áfát. A beszerzésnél, a nagykereskedésben vagy a gyártónál kifizetik az áfát, de ami hasznot ráraknak, az után már nem kell. Évi 6 millió forint bevételből éppen hogy megéri egy boltot fenntartani, ezért is ilyen esetek többségében nem milliárdos üzletemberekről, hanem kis családi vállalkozásokról van szó.

Ezeket a vállalkozásokat már pont eléggé megtépázták a hipermarketek, plázák, a trafiktörvény. Úgy látszik, az utolsó rúgás a családi vállalkozókon a kötelező pénztárgépcsere lesz. Sokan be fognak zárni, hiszen azt a legalább 150 ezer forintos kiadást vagy képtelen kitermelni, vagy esetleg két havi bevételét viszi el – és akkor miből fogja a tulajdonos kifizetni a saját kiadásait, lakhatását, miből eteti meg a gyermekeit?

Roppant tiszteletreméltó, ahogy a kormány küzd az áfacsalás ellen, bár nem csipkedik magukat különösebben a legutóbbi NAV-botrány kapcsán, ahol milliárdok tűntek el. Úgy látszik, a kisebb boltok pár száz forintjából akarják kipótolni a költségvetés összes hiányát. Az a vicces, hogy az alanyi áfamentesek esetében sokkal többe kerül a pénztárgép, aztán annak a fenntartása, mint amennyi adót egyáltalán be kell fizetni a valós forgalom után!

pénztárgép.jpg

A legnagyobb kiadás egy kisvállalkozás esetében ugyanis a havonta kötelező járulékok (nyugdíj, társadalombiztosítás) és a bérleti díj, melyeket akkor is be kell fizetni, ha a forgalom nulla.

Szóval igazán megkérdezhettek volna minket, kisvállalkozókat vagy legalább egy hozzáértő könyvelőt, mielőtt egy ostoba és átgondolatlan húzással  tönkretesznek minden kisvállalkozást, ugyanis bezárt bolt nem fizet adót. Lesznek helyette munkanélküliek, ötvenes éveiben járó emberek, akiknek szinte képtelenség munkát találni. Elmehetnek esetleg közmunkásnak.

Már nyáron is tiltakoztam az online pénztárgépek ilyen módon történő bevezetésére. Az LMP magát a koncepciót jónak tartja, azonban azt a módszert és azt a mutyit, amit a kormánypárt csinál felháborítónak tartjuk. Azért küzdünk, hogy végre egy normális és a családi vállalkozásokkal, az emberekkel törődő kormányzóerővé legyünk.

Száraz Dorka
Budapest 10. választókerület jelöltje

A bejegyzés trackback címe:

https://bp3lmp.blog.hu/api/trackback/id/tr825808861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása